Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Η ΝΙΚΗ στο πλευρό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία

Η ΝΙΚΗ στο πλευρό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία

Την τρέχουσα περίοδο διεξάγεται έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, στο πλαίσιο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου στην Αλβανία.

Η εν λόγω Σύνοδος είναι μέρος της "Διαδικασίας του Βερολίνου" (Berlin Process), μίας πρωτοβουλίας της Γερμανίας και της Γαλλίας για να ενθαρρύνουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ. Η διεύρυνση της ΕΕ και η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί ένα ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα σε προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση του Έντι Ράμα διεξάγει μία έντονη διπλωματική προσπάθεια με σκοπό η επερχόμενη Σύνοδος να αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.  

Ωστόσο, στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, δεν είναι δυνατό να μην συνυπολογιστεί η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητος από την Αλβανική Κυβέρνηση, η οποία συστηματικά προβαίνει σε εκφοβισμούς, παράνομες συλλήψεις, αναγκαστικές αγοραπωλησίες, δημεύσεις περιουσιών και δολοφονίες Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, με πρόσφατα παραδείγματα τη σύλληψη του Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Φυσικά, Βόρειος ήπειρος δεν είναι η Χειμάρρα μόνο. Είναι και τα δεκάδες χωριά του νότου που έχουν αποδεκατιστεί πληθυσμιακά, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από την Ελλάδα χωρίς καμία ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας ευκαιριών για επάνοδο ενός τμήματος έστω, του πληθυσμού στα πατρογονικά τους. Κανείς ποτέ δεν τους βοήθησε. Σταδιακά, η γη και οι ελληνικές ιδιοκτησίες περνούν στα χέρια των Αλβανών, ακόμα και οι εκκλησιαστικές και κοινοτικές περιουσίες. Τα θρησκευτικά μνημεία μας, οι εκκλησίες του 16ου και 17ου αιώνα με τοιχογραφίες Καστοριανών αγιογράφων, καταρρέουν.

Η όλη αυτή συμπεριφορά εναντίον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, αποτελεί σοβαρό ζήτημα που διαχρονικά έχει παραμεληθεί από τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, οι οποίες είτε αδιαφορούν επιδεικτικά για την προστασία των Ελλήνων ομογενών, είτε υποκρίνονται για ψηφοθηρικούς λόγους ότι στηρίζουν την μειονότητα και στο τέλος την εγκαταλείπουν. Ούτε το ελάχιστο συμβολικό δεν έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, να τιμήσει επιτέλους τους τελευταίους υπερήλικες εν ζωή δεσμώτες των αλβανικών φυλακών που έδωσαν ζωή,  υγεία, νιάτα, ελπίδες οικογένειας, τα έδωσαν όλα για την Ελλάδα. Αυτή είναι και η σύγχρονη τραγωδία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη στην Χειμάρρα το Δεκέμβριο του 2022 όπου, φωτογραφιζόμενος δίπλα στον Φρέντι Μπελέρη, διατράνωνε με έμφαση ότι η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας για να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία. Όμως σήμερα, πέρα από ορισμένα διπλωματικά πυροτεχνήματα η κυβέρνηση της ΝΔ  έχει εγκαταλείψει τον Μπελέρη, τη Χειμάρρα και το μέλλον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Τελικά, μόνο φραστικά πυροτεχνήματα μπορεί να επιτύχει η ΝΔ;

Η συνεχιζόμενη και χωρίς επίδοση δικογραφίας κράτηση του εκλεγέντος δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, θα οδηγήσει σε υφαρπαγή της δημαρχίας από εγκάθετο του Έντυ Ράμα και μετά σε υφαρπαγή της παραλιακής ζώνης και άλλων γαιοκτησιών. Με αυτή την κρατική συμπεριφορά, η Αλβανία έχει την απαίτηση να ενταχθεί στην ΕΕ;

H ενδεχόμενη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, όχι μόνο δεν θα επιλύσει το καθεστώς διαχρονικής καταπίεσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει την καταπάτηση των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.

Για τον λόγο αυτό, η ΝΙΚΗ θεωρεί ότι, προκειμένου να διασφαλισθεί η ειρηνική διαβίωση των Ελλήνων ομογενών και να κατοχυρωθεί ο σεβασμός των ατομικών τους ελευθεριών και δικαιωμάτων, θα πρέπει να διακοπεί η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., ενώ κάθε χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει αυστηρά να συνδέεται με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

Η ΝΙΚΗ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να προστατεύσει τα συμφέροντα των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων, εξαντλώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Είναι θέμα υπεράσπισης του Ελληνισμού.

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890