Αναιμική διπλωματία της ΝΔ για την αποφυλάκιση Μπελέρη
Είναι ολοφάνερο στον ελληνικό λαό ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Ράμα εμπαίζει την Ελληνική κυβέρνηση με εργαλείο την δικαστική περιπέτεια του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντυ - Διονυσίου Μπελέρη στη Χειμάρρα.
Η παρατεινόμενη προφυλάκιση του κ. Μπελέρη η οποία προφανώς και συνδέεται με την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του, γίνεται κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά της επίσημα αναγνωρισμένης ελληνικής εθνικής μειονότητας. Αποτελεί δε παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κρίνει παράνομη την παρεμπόδιση αξιωματούχου για να ασκήσει τα καθήκοντα του σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Ο κ.Μητσοτάκης υποκριτικά δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τους μηχανισμούς της ΕΕ για να υποχρεωθεί η Αλβανία να εφαρμόσει το κράτος δικαίου αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει καθημερινά. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε για τον Αλβανό πρόεδρο : "Έχει κάνει πάρα πολύ δουλειά, έχει κάνει φανταστική δουλειά, είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας να καλωσορίσουμε την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Όλα αυτά, ενώ υποτίθεται της έχει μιλήσει τόσες φορές ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για την υπόθεση Μπελέρη. Φανταζόμαστε τι θα έλεγε αν δεν της είχε μιλήσει.
Παράλληλα, την ώρα που υπάρχουν εκκρεμότητες επίλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της εθνικής ελληνικής μειονότητας, η Αλβανία εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Βεβαίως η ψηφοφορία στον ΟΗΕ ήταν μυστική, αλλά θα θέλαμε να πληροφορηθούμε αν ψήφισε θετικά και η Ελλάδα.
Πέραν αυτών, αλλά στο ίδιο πλαίσιο καταπατήσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η φετινή απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία διεξάγεται πάλι με μεθόδους που θυμίζουν εποχή κομμουνιστικού καθεστώτος Χότζα: Νοθεία, πιέσεις να μην δηλωθεί εθνικότητα και θρήσκευμα σε συγκεκριμένες μειονοτικές περιοχές, ενώ στην Κορυτσά δεν δίνεται καν η δυνατότητα στο ερωτηματολόγιο για «διαφοροποίηση». Επίσης, ειδικά στην Χειμάρρα, δεν έχει ακόμα αποδοθεί στον ελληνικό πληθυσμό το μειονοτικό “status”, που είχε αφαιρεθεί επί Χότζα.
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διαθέτει ούτε μακροπρόθεσμη στρατηγική, ούτε την θέληση ή το σθένος να αξιοποιήσει τους μηχανισμούς της Ε.Ε. για την προστασία και υπεράσπιση των δικαίων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ξεπεράσει τον εαυτό της. Να προβεί σε κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Να μην εγκρίνει κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας (π.χ. δράσεις INTERREG), και να μην ενθαρρύνει την ενταξιακή της πορεία, μέχρις ότου η αλβανική κυβέρνηση αρχίσει έμπρακτα να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.